Juan Miguel Hidalgo Aguado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Miguel Hidalgo Aguado

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 març 1972 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Granada (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Rei Joan Carles Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pianista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 5782885 Modifica el valor a Wikidata

Juan Miguel Hidalgo Aguado (Granada, 19 de març del 1972 -) és pianista, compositor i professor, es va introduir a la música gràcies al seu pare, que era trompetista i propietari d'una tenda de música. El seu interès pel piano va venir de la mà del seu germà gran que també és pianista.[1]

La seva formació va començat al Conservatori de Granada, l'any 1993 va acabar la carrera de piano amb matrícula d'honor. Al 1994 va començar amb els estudis de composició i direcció d'orquestra amb Enrique Rueda. Els seus concerts varen començar des de ben petit, amb tretze anys es va iniciar com a pianista solista a la banda municipal de Granada. Amb quinze anys va desenvolupar amb més èmfasi les seves composicions i va estrenar el concert per a piano nº1. L'any següent va estrenar el concert per a piano nº 2 amb l'Orquestra Municipal de Madrid. Ha actuat amb l'Orquestra Ciutat de Granada, també en el Festival de Internacional de Música y Danza de Granada, juntament amb els seu germà. També ha realitzat gravacions per a TVE i algunes de les seves composicions han sonat a Radio Nacional de España. Un fet destacable és que a l'any 1996 el seu segon quartet de cordes op.32. va ser estrenat als Estats Units interpretat pel quartet “Resonancias”. El novembre de 2001 va debutar com a director amb l'orquestra del Conservatori Superior de Música Victoria Eugenia de Granada i el Coro Federico García Lorca. Actualment és professor del Conservatori Professional de Música de Granada.

Les seves composicions es poden dividir en diferents conjunts musicals:

  • Obres per a piano (25)
  • Obres de música de cambra (8)
  • Música orquestral (10)
  • Instruments solistes amb orquestra (3)
  • Música simfònica (2)

La seva música ha tingut com a influència la música del segle xix, i ha interpretat grans compositors com Chopin i Liszt. Tot i així l'harmonia i la forma de les seves obres han seguit l'estètica romàntica. Actualment les seves peces comencen a tenir influència del dodecafonisme i utilitza recursos com la politonalitat o l'harmonia alterada.

Tot i ser bastant jove, 48 anys, al llarg de la seva carrera ha obtingut diferents reconeixements. L'any 1993 va obtenir el remi Final de Carrera i va guanyar el concurs de piano “Antoni Torrandell” a Palma. Al 1994 va guanyar el tercer premi en el concurs de piano Juventudes Musicales de Granada.

Referències[modifica]

  1. García Torrelles, Pablo. Catalogación, Estudio, Análisis Y Criterios De Interpretación De Las Sonatas Para Viola Y Piano De Compositores Españoles Del Siglo XX (tesi) (en castellà). Universidad de Granda, 2005, p. 626.